
 
NCPA Member Summary of HHS Rules Regarding Pharmacists Authority to 

Provide COVID-19 Testing in Relation to State Law 
 
On May 19, 2020 HHS’ Office of General Counsel (OGC) released an advisory opinion clarifying that 
pharmacists are authorized to order and administer Food and Drug Administration (FDA)-authorized 
COVID-19 tests, which effectively overrides state and local rules preventing pharmacists from doing so. 
Although this advisory opinion is not legally binding, it is a valuable tool that empowers pharmacists to 
order and administer testing during the COVID-19 public health emergency (PHE). NCPA is still working on 
provider status with Congress and communicating with CMS to clarify payment for pharmacists’ services 
associated with providing these tests. 
 
Under the Public Readiness and Emergency Preparedness Act (PREP Act), state and local authorities may 
not prohibit or effectively prohibit “qualified persons” from ordering and administering covered 
countermeasures for three reasons: 

• Through his PREP Act declaration, the Secretary can designate a “qualified person” to use and 
administer a covered countermeasure even when that person is not authorized to do so under 
state law.1 As explained in the April 14, 2020 Advisory Opinion (at 6-7), the Secretary has 
designated licensed pharmacists as “qualified persons” under his declaration. 

• The PREP Act expressly preempts any state or local legal requirement that prohibits a qualified 
person from ordering and administering a covered countermeasure2 pursuant to the Secretary’s 
declaration. 

• States and localities cannot challenge in court the Secretary’s designation of persons authorized 
to order and administer covered countermeasures.3 

Therefore, by designating licensed pharmacists as “qualified persons,” the Secretary has authorized 
licensed pharmacists to order and administer FDA-authorized COVID-19 tests in states where the 
licensed pharmacists are not authorized to do so. 

• On April 8, 2020, the Office of the Assistant Secretary for Health (OASH) issued guidance 
“authorizing licensed pharmacists to order and administer COVID-19 tests, including serology 
tests, that [FDA] has authorized.” OASH did so as an Authority Having Jurisdiction pursuant to the 
Secretary’s March 10, 2020 declaration under the PREP Act. 

• On April 14, 2020, OGC issued an advisory opinion stating that licensed pharmacists are covered 
as qualified persons even if they may not be licensed or authorized by the State to prescribe the 
tests because they fit within the alternative definition of “qualified persons.”4 
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1 See § 247d-6d(i)(8)(A)–(B). 
2 Under the March 10, 2020 declaration, covered countermeasures are any antiviral, any other drug, any biologic, 
any diagnostic, any other device, or any vaccine, used to treat, diagnose, cure, prevent, or mitigate COVID–19, or 
the transmission of SARS-CoV–2 or a virus mutating therefrom, or any device used in the administration of any such 
product, and all components and constituent materials of any such product. 
3 See § 247d-6d(b)(7). 
4 Pursuant to § 247d-6d(i)(8)(B). 

https://www.hhs.gov/sites/default/files/advisory-opinion-20-02-hhs-ogc-prep-act.pdf
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